• admin
  • Articole
  • Comentariile sunt închise pentru Tunsul oilor – importanta si recomandari

Acum stim cu totii ca oile sunt tunse cu masina de tuns oi sau foarfeca tuns oi. Pe vremuri se foloseau cutite si unelte ascutite pentru a tunde lana. Odata cu schimbarea timpului, foarfeca de tuns oi si masina de tuns oi au devenit echipamente comune pentru a tunde oile. Oile, spre deosebire de alte animale, nu isi schimba lana in mod natural. Acest lucru duce la cresterea imensa a lanii, facand astfel importanta tunderea lor. Tunderea se face o data pe an pentru a scapa de un strat greu de lana. De asemenea, se recomanda tunderea oilor dupa sezonul de iarna, la mijlocul sau la sfarsitul primaverii.

De ce este importanta tunderea oilor

Tunderea nu raneste oile. Tunderea trebuie facuta in mod regulat pentru a mentine igiena oilor. Oile sufera de o varietate de dificultati daca nu sunt tunse pentru o perioada lunga de timp. Lana in exces poate provoca un dezechilibru in temperatura corpului oilor. In timpul verii, poate duce la supraincalzire, disconfort si poate duce chiar la moarte. Lana in exces poate impiedica, de asemenea, mobilitatea oilor. Greutatea lanii poate ingreuna mersul oilor si le poate afecta vizibilitatea. In plus, fecalele si urina pot ramane prinse in lana, atragand daunatori, muste si viermi in corpul oilor. Deci, acum știm că tunderea ofera protectie si prevenire oilor, prevenindu-le de diferite boli si afectiuni. Dar, cum se realizeaza tunsul oilor?

Cum se tund oile?

Tunderea oilor necesita multa atentie. Oile trebuie să fie intinse pe spate, iar picioarele lor trebuie sa fie  pe podea. Capul oilor trebuie sprijinit peste genunchii celui care tunde. Lana de la piciorul din spate pana la coada oilor este indepartata mai intai si apoi este urmata de tundere pe mijlocul partii burticii.Tunderea se face de sus in jos, impingand lana departe de masina de tuns.

Lucruri de retinut in timpul tunderii:

Cel mai important lucru de facut este sa tratati cu grija oile. De asemenea, este important sa fii familiarizat cu oile si este o necesitate sa le linistim inainte de tuns. Urmatorul lucru de facut este sa exersati si sa mentineti curatenia in timpul tunderii. Echipamentul de tundere trebuie curatat corespunzator inainte de utilizare. Cand oile au fost tunse, foarfecele pentru oi si alte echipamente ar trebui să fie dezinfectate corespunzator. Este recomandabil să nu hraniti oile în ziua tunderii cu cel putin 8 ore inainte de tuns. Daca, din intamplare, oaia are stomacul plin, gazul s-ar putea acumula in stomac si ar putea ajunge la plămanii oilor in timp ce se tunde, ducand la sufocare.

Recomandari pentru masina de tuns oi: Trebuie avute in vedere 2 aspecte foarte importante pentru un tuns de succes: • mentinerea aparatului in functiune • evitarea pierderii timpului

Intretinerea la masina de tuns oi

in timpul functionarii: sa se unga in mod regulat pieptenele si cutitul cu spray sau ulei special de ungere; sa se curete pieptenele si cutitul cu apa cu sapun; sa se curete regulat filtru de aer; sa se utilizeze cutite si pieptene ascutite

in timpul depozitarii: sa se curete cutitele si pieptenele dupa folosirea acestora; sa se utilizeze o perie pentru indepartarea firelor de par, lana sau alte resturi ramase; sa se demonteze si sa se curete filtru de aer; sa se stearga masina de excesul de ulei cu o carpa uscata; inainte de refolosire sa se unga din nou cu ulei.

Trucuri profesionale: sa se schimbe imediat cand calitatea tunsului este afectata; cutitul fiind o parte mobile se deterioreaza de 5 ori mai rapid decat pieptenele.

Foarte important! NU folositi niciodata uleiuri auto pentru ungerea sau curatirea masinii de tuns. Aceastea este o cauza majora a deteriorarii masinii de tuns. Folositi uleiurile special destinate acestor intrebuintari.

Pentru gama completa si variata – masina tuns oi/foarfeca tuns oi accesati:

Masina de tuns oihttps://www.dcmzootehnie.ro/categorie-produs/masini-tuns-animale/masini-tuns/

Foarfeca de tuns oi https://www.dcmzootehnie.ro/categorie-produs/articole-zootehnie/cresterea-ovinelor-si-caprinelor/foarfeci-tuns-oi/